Η εκδήλωση απονομής βραβείων έγινε στο στούντιο Β, του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ

Στο κατάμεστο από μαθητές και μαθήτριες στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019 η τελετή απονομής των βραβείων του 1ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ».

Στην εκδήλωση παρέστησαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, η προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης Σοφίας Παπαδημητρίου καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικοί των 19 σχολείων από όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Την  εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη συνέργεια της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, του υπουργείου Παιδείας και του Αρχείου της ΕΡΤ. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να προβληθεί το οπτικοακουστικό περιεχόμενο της ΕΡΤ ως ένα επιπλέον δυναμικό μαθησιακό εργαλείο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Στον χαιρετισμό της, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, συνεχάρη τους μαθητές και τις μαθήτριες για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, τονίζοντας ότι «μέσα από τη μελέτη και τη σπουδή ενός πλούσιου ψηφιακού αρχείου» όπως αυτό της ΕΡΤ, κατάφεραν να ενεργοποιήσουν κρίσιμες και χρήσιμες για τη μελλοντική ζωή τους δεξιότητες, όπως η δημιουργική σκέψη, η πειθαρχία και η συνεργατικότητα.

Στον χαιρετισμό του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος δήλωσε ότι μέσα από ανάλογες δράσεις, το Αρχείο της ΕΡΤ, «ένας πολύτιμος πολιτιστικός πλούτος», είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για να στηρίζει τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών, «της γενιάς του ίντερνετ, των κοινωνικών μέσων και της ψηφιακής δημιουργίας» και να βοηθά στην υλοποίηση των ιδεών τους. Αναφερόμενος στους μελλοντικούς στόχους της ΕΡΤ, ο κ. Γαμπρίτσος τόνισε ότι σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ενός πειραματικού προγράμματος, το οποίο θα δίνει την ευκαιρία σε νέους και νέες να γίνονται ταυτόχρονα δημιουργοί και αποδέκτες οπτικοακουστικού περιεχομένου.

Από την πλευρά της η προϊσταμένη της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης, Σοφία Παπαδημητρίου, τόνισε ότι η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση έχει αναπτύξει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην υποστήριξη της οπτικοακουστικής παιδείας, της εκπαιδευτικής τεχνολογίας και καινοτομίας τα τελευταία 40 χρόνια. Ξεκινώντας το 1977 από την ΕΡΤ και συνεχίζοντας από το 1981 στο υπουργείο Παιδείας, η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση στοχεύει στην παραγωγή, προβολή και διάθεση τηλεοπτικών και διαδικτυακών προγραμμάτων για την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλες τις βαθμίδες.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών. Εκπρόσωποι, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα 19 σχολεία που βραβεύτηκαν στον διαγωνισμό ήρθαν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ για να παραλάβουν τα βραβεία τους.

Κατά την αξιολόγηση των μαθητικών ταινιών η κριτική επιτροπή έλαβε υπόψη τα εξής:

 • τον βαθμό εμπλοκής των μαθητών στην ιδέα, στην έρευνα, στο σενάριο, στην παραγωγή και υλοποίηση της ταινίας,
 • την πρωτοτυπία και εκφραστικότητα στην ιδέα και υλοποίηση της ταινίας, τη δημιουργική αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που παραχωρείται από το Αρχείο της ΕΡΤ,
 • τη συνάφεια με την επιλεχθείσα θεματική κατηγορία, την τήρηση του χρονικού περιορισμού της διάρκειας της ταινίας (στην κάθε κατηγορία) και
 • την προσπάθεια για οικονομία στην ανάπτυξη (διάρθρωση) του θέματος και η επίτευξη αισθητικού αποτελέσματος.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι:

 • Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 • Λαμπρινή Μίχου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 • Άλκηστις Πουλοπούλου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΥΠ.Π.Ε.Θ.
 • Δέσποινα Ζερβού, Πρ. Τμήματος Αποκατάστασης, Ψηφιοποίησης & Τεκμηρίωσης, Δ/νση Αρχείου, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Ελένη Ζώντου, τεκμηριώτρια πολιτιστικού αποθέματος, Δ/νση Αρχείου, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Παναγιώτης Σακελλαρίου, σκηνοθέτης, Γενική Δ/νση Τηλεόρασης, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Τζένη Χαραλαμπίδου, δημοσιογράφος, Γενική Δ/νση Νέων Μέσων, ΕΡΤ Α.Ε.

Η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Αρχείο της ΕΡΤ διοργανώνουν τον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» (2019-2020). Διαβάστε την προκήρυξη του διαγωνισμού εδώ.

Το ρεπορτάζ για την τελετή της βράβευσης προβλήθηκε στα δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ.

 

 

 

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου, Λευτέρης Σαμοθράκης