Tην Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο στούντιο Β του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ, η τελετή βράβευσης των 2ου, 3ου και 4ου Διεθνών  Μαθητικών Διαγωνισμών «Τα Σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ». 

Τρία χρόνια μετά την τελετή βράβευσης του 1ου Διαγωνισμού, μαθητές και εκπαιδευτικοί από κάθε γωνία της Ελλάδας και της ομογένειας – μεταξύ άλλων από Εύοσμο, Αργολίδα, Λαύριο, Ηράκλειο, Βελβεντό Κοζάνης, Σιάτιστα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Χαλκίδα, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, ακόμα και Αργυροκάστρο – προσήλθαν στο Ραδιομέγαρο προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία για τις ταινίες που δημιούργησαν, εν μέσω των περιορισμών που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού. Οι δημιουργίες των μαθητών πραγματεύονται σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας και κοινωνικά ζητήματα, ενώ εκπροσωπούνται όλα τα οπτικοακουστικά είδη, από ντοκιμαντέρ και ρεπορτάζ, μέχρι δραματοποιημένες ταινίες με τη χρήση αρχείου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Αρχείου της ΕΡΤ, Βασίλης Αλεξόπουλος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, αλλά και όσους την παρακολουθούσαν μέσω του live-streaming στο ertnews.gr, τονίζοντας ότι «σήμερα βραβεύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία και η ευρηματικότητα των νεαρών κινηματογραφιστών, που με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους κατάφεραν σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία και δημιούργησαν αυτά τα εξαιρετικά οπτικοακουστικά έργα – υπόδειγμα δημιουργικής αξιοποίησης της οπτικοακουστικής κληρονομιάς της χώρας μας, που αποτελεί το Αρχείο της ΕΡΤ». 

Ακολούθησε μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως, στον οποίο συνεχάρη όσους και όσες συμμετείχαν στον διαγωνισμό, τονίζοντας τη σημασία να αποκομίζουν τα παιδιά μας και δεξιότητες, παράλληλα με τις γνώσεις, κάτι που συμβαίνει τόσο σε αυτήν την περίπτωση, όσο και στα εργαστήρια δεξιοτήτων που έχουν εισαχθεί πλέον στο πρόγραμμα των σχολείων.

Διαβάστηκε επίσης μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ζέττας Μακρή, στο οποίο έδωσε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν και στους εκπαιδευτικούς που τους υποστήριξαν σε αυτήν την προσπάθεια.

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Διεύθυνσης Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου, Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα, υπογράμμισε τη σημασία της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών στο σημερινό σχολείο, το οποίο καινοτομεί αξιοποιώντας τους θησαυρούς του αρχείου της ΕΡΤ. «Τα παιδιά που συμμετείχαν προσπάθησαν να αναδείξουν και να κοινοποιήσουν στο κοινωνικό σύνολο σημαντικά τεκμήρια ως μια επιπλέον προσέγγιση. Ερμηνεύουν και συνθέτουν την ιστορική αφήγηση και γίνονται δημιουργοί, μπαίνοντας στο κέντρο της μαθησιακής διαδικασίας, χτίζοντας το ουσιαστικό προφίλ του ενημερωμένου, κριτικού και ενεργού πολίτη», είπε.

Η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του ΥΠΑΙΘ, Σοφία Παπαδημητρίου παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνισμού, που έχει γίνει πλέον θεσμός, μίλησε για την εκπαιδευτική τηλεόραση, ενώ αναφέρθηκε και στην πλατφόρμα μαθητικής δημιουργίας i-create, που προσφέρει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν μέσα από διαγωνισμούς και άλλες δράσεις. Όπως επεσήμανε, μια από αυτές τις δράσεις είναι και ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με στόχο τη διάσωση, διατήρηση και διάχυση στην κοινωνία των πολύτιμων αρχείων της ΕΡΤ.

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής μίλησε ο σκηνοθέτης της ΕΡΤ, Τάκης Σακελλαρίου ο οποίος τόνισε ότι στόχος της επιτροπής είναι να βοηθήσει να ανθίσουν αυτά τα λουλούδια, οι μαθητές. «Η πλούσια συμμετοχή με εξαιρετικά αποτελέσματα είναι που δικαιώνει αυτήν την προσπάθεια να «παιδευτούν» οι αυριανοί πολίτες στην οπτικοακουστική γλώσσα και να γνωρίσουν την γραμματική και το συντακτικό της. Σκοπός είναι να γίνεται αυτή η τριβή διαμέσου της αξιοποίησης του αρχείου, δηλαδή της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Έτσι αναγνωρίζεται από τους μαθητές και η σημασία αυτής της μνήμης! Σημαντικό στοιχείο αποτελεί η συμμετοχή της περιφέρειας και όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά και η συμμετοχή της ειδικής αγωγής, με σημαντικά αποτελέσματα», είπε.

 

Ακολούθησε η τελετή βράβευσης ανά έτος, μετά από την προβολή των αποσπασμάτων των μαθητικών δημιουργιών, που γέμισαν συγκίνηση την αίθουσα.

«Ήταν ένα όμορφο αντάμωμα, με συγκίνηση», σχολίασαν οι εκπαιδευτικοί, που ένιωσαν να μετέχουν σε μία κοινότητα ανθρώπων, και ας μην γνωρίζονται μεταξύ τους. Μια κοινότητα που δέχεται την πρόκληση συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό, ο οποίος συνεπάγεται την αφιέρωση προσωπικού χρόνου και ενέργειας και μάλιστα σε ένα εγχείρημα, το οποίο είναι μάλλον ευκολότερο για τους μαθητές, που είναι ψηφιακοί ιθαγενείς, όπως εύστοχα σχολίασε κάποιος. «Τα σχολεία έχουν ανάγκη από εκπαιδευτικούς με όρεξη, τα παιδιά πάντα έχουν!», δήλωσε ένας άλλος εκ των βραβευθέντων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε και η δήλωση του δασκάλου που ήρθε από το Αργυρόκαστρο: «Κάθε φορά που έχουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε σε έναν διαγωνισμό από την Ελλάδα, εμείς που είμαστε από την ομογένεια, σφυρηλατούμε δεσμούς!»

Αλλά και οι μαθητές που μίλησαν, είτε δια ζώσης, είτε μέσω βίντεο, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ευκαιρία που τους δόθηκε για «δημιουργικούς διαλόγους με σημαντικές στιγμές της ιστορίας μας».

«Σήμερα ταξιδέψαμε και το χρωστάμε στο όχημα που μας διέθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες με καθοδήγηση από τους εμπνευσμένους δασκάλους τους», δήλωσε κλείνοντας την εκδήλωση η κ. Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα. «Επεξεργάστηκαν και διερεύνησαν το πλούσιο αρχείο της ΕΡΤ και μας παρέδωσαν πολύτιμα πετράδια! Ένα τέτοιο σχολείο θέλουμε, σταυροδρόμι πολιτισμού, δημιουργικότητας και όλων των πανανθρώπινων αξιών που διέπουν την αειφόρο ανάπτυξη. Έτσι, δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί και η μικρή εικόνα θα δένει με τη μεγάλη».

Δείτε παρακάτω βίντεο με τα αποσπάσματα των βραβευμένων ταινιών από τον κάθε έναν από τους τρεις διαγωνισμούς «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» και τα βραβεία που απονεμήθηκαν.

Βραβευμένες ταινίες 2ου διαγωνισμού (2019-2020) 

Τα σχολεία που απέσπασαν βραβεία στον 2ο διαγωνισμό «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» (2019-2020) είναι:

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Βραβείο Νηπιαγωγείων

5ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου

Δημοτικά – Κατηγορία Ταινίας Μικρού Μήκους (μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών)

Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου Αργολίδας

Δημοτικά – Κατηγορία Ταινίας (μέγιστης διάρκειας 30 λεπτών)

1ο Βραβείο: Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας, 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας (εξ ημισείας)

2ο Βραβείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Κατηγορία Ταινίας Μικρού Μήκους (μέγιστης διάρκειας 10 λεπτών)

Βραβείο: Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου

Κατηγορία Ταινίας (μέγιστης διάρκειας 30 λεπτών)

1ο Βραβείο: Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αλεξανδρούπολης

2ο Βραβείο: ΓΕΛ Βελβεντού, 3ο ΓΕΛ Γλυφάδας (εξ ημισείας)

 

Βραβευμένες ταινίες 3ου διαγωνισμού (2020-2021)

Τα σχολεία που απέσπασαν βραβεία στον 3ο διαγωνισμό «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» (2020-2021) είναι:

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Νηπιαγωγείο

Βραβείο: 3ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

Δημοτικά

1ο Βραβείο: 12ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου Θεσσαλονίκης

2ο Βραβείο: 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στεφάνου

3ο Βραβείο (εξ ημισείας): 2o Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου, Εκπαιδευτήρια «Πνοή Αγάπης»

Έπαινος:  Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Εκπαιδευτήρια ΕΛΠΙΔΑ»

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Γυμνάσια

Έπαινος: Ημερήσιο Γυμνάσιο Φερών Έβρου

Λύκεια

1ο Βραβείο: Μουσικό Σχολείο Λάρισας

2ο Βραβείο: 1ο ΕΠΑΛ Ιλίου

 

Βραβευμένες ταινίες 4ου διαγωνισμού (2021-2022)

Τα σχολεία που απέσπασαν βραβεία στον 4ο διαγωνισμό «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ» (2021-2022) είναι:

Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Δημοτικά

1ο Βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο Πολυκάστρου

2ο Βραβείο: 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας

3ο Βραβείο: 10o Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας, Εκπαιδευτήρια Μπακογιάννη (εξ ημισείας)

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Γυμνάσια

1ο Βραβείο: Γυμνάσιο Στυλίδας

2ο Βραβείο: 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας Αττικής

Λύκεια

1ο Βραβείο: Λύκειο Στυλίδας

2ο Βραβείο: 1ο Λύκειο Συκεών, ΓΕ.Λ. Νέας Περάμου Αττικής (εξ ημισείας)

3ο Βραβείο: ΓΕ.Λ. Βυρώνειας Σερρών, Ιδιωτικό Λύκειο Ώθηση (εξ ημισείας)

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την τελετή βράβευσης εδώ.
 

Στόχος του διαγωνισμού είναι η αξιοποίηση και χρήση των τεκμηρίων του Αρχείου της ΕΡΤ στη δημιουργία μαθητικών ταινιών, ώστε να αναδειχθεί η οπτικοακουστική μας κληρονομιά μέσα από τη ματιά των νεότερων γενεών.

Κατά την αξιολόγηση των μαθητικών ταινιών η κριτική επιτροπή έλαβε υπόψη τα εξής:

 • τον βαθμό εμπλοκής των μαθητών στην ιδέα, στην έρευνα, στο σενάριο, στην παραγωγή και υλοποίηση της ταινίας,
 • την πρωτοτυπία και εκφραστικότητα στην ιδέα και υλοποίηση της ταινίας, τη δημιουργική αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που παραχωρείται από το Αρχείο της ΕΡΤ,
 • τη συνάφεια με την επιλεχθείσα θεματική κατηγορία, την τήρηση του χρονικού περιορισμού της διάρκειας της ταινίας (στην κάθε κατηγορία) και
 • την προσπάθεια για οικονομία στην ανάπτυξη (διάρθρωση) του θέματος και η επίτευξη αισθητικού αποτελέσματος.

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής είναι οι:

 • Σοφία Παπαδημητρίου, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΔΥΠΕΑ – ΥΠΑΙΘ
 • Λαμπρινή Μίχου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΔΥΠΕΑ – ΥΠΑΙΘ
 • Άλκηστις Πουλοπούλου, Στέλεχος Τμήματος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων, ΔΥΠΕΑ – ΥΠΑΙΘ
 • Δέσποινα Ζερβού, Πρ. Τμήματος Αποκατάστασης, Ψηφιοποίησης & Τεκμηρίωσης, Δ/νση Αρχείου, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Ελένη Ζώντου, Τεκμηριώτρια πολιτιστικού αποθέματος, Δ/νση Αρχείου, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Τάκης Σακελλαρίου, Σκηνοθέτης, Γενική Δ/νση Τηλεόρασης, ΕΡΤ Α.Ε.
 • Τζένη Χαραλαμπίδου, Δημοσιογράφος, Τμήμα Πολιτιστικών, Επιμορφωτικών & Παιδικών Προγραμμάτων της Γεν. Δ/νσης Προγράμματος, ΕΡΤ Α.Ε.

Η πρόσκληση για συμμετοχή στον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Τα Σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ»  (2022-2023) είναι ανοιχτή!. Διαβάστε την προκήρυξη του διαγωνισμού εδώ.  Δηλώστε συμμετοχή από την ιστοσελίδα της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης i-create

Για την παρουσίαση των σχολικών video έχει δοθεί η έγκριση των γονέων στους διευθυντές των σχολείων.

 

Στιγμιότυπα από την τελετή βράβευσης

 

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δάφνη Σκαλιώνη

Επιμέλεια – Μοντάζ βίντεο βραβευμένων ταινιών: Γεράσιμος Αντύπας

Επιμέλεια άρθρου: Ελένη Ζώντου