Το Αρχείο της ΕΡΤ αποτελεί το μεγαλύτερο και πλουσιότερο ραδιοτηλεοπτικό αρχείο της Ελλάδας, έναν μοναδικό εθνικό θησαυρό τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού, φωτογραφικού και έντυπου υλικού. Τα περισσότερα από 1.000.000 τεκμήρια που περιλαμβάνονται στις συλλογές του ξεπερνούν το 80% του οπτικοακουστικού περιεχομένου της Ελλάδος και καταγράφουν τα σημαντικότερα ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Στόχοι του Αρχείου της ΕΡΤ είναι η διάσωση, διατήρηση και διάχυση στην κοινωνία των πολύτιμων αυτών αρχείων, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι συλλογές του Αρχείου περιλαμβάνουν:

  • Αρχείο Τηλεοπτικού Προγράμματος από τη δεκαετία του 1960 έως σήμερα
  • Αρχείο Ραδιοφώνου που περιλαμβάνει ραδιοφωνικές εκπομπές και χιλιάδες δίσκους βινυλίου και CD
  • Φωτογραφικό Αρχείο με περισσότερες από 550.000 φωτογραφίες
  • Επίκαιρα – Ειδησεογραφικό υλικό τηλεόρασης από τις αρχές του 20ού αιώνα
  • Δελτία Ειδήσεων
  • Συλλογή Εντύπων που περιλαμβάνει έγγραφα, παρτιτούρες και πάρτες, και τα εβδομαδιαία περιοδικά «Ραδιοπρόγραμμα» και «Ραδιοτηλεόραση»
  • Συλλογή αντικειμένων Μουσείου όπως ραδιοφωνικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών μηχανημάτων
  • Βιβλιοθήκη με περίπου 10.000 τίτλους βιβλίων και περιοδικών ποικίλου περιεχομένου
Συμβολή στην Εκπαίδευση

Τo Αρχείο της ΕΡΤ αναπτύσσει συνεργασίες με εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς για την ανάπτυξη δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό, την ιστορική γνώση και την εκπαίδευση, ενώ παρέχει συνεχή υποστήριξη στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας. Σε ειδική ενότητα στην ιστοσελίδα του Αρχείου με τίτλο Η ΕΡΤ πάει σχολείο, που δημιουργήθηκε το 2012, το επιστημονικό προσωπικό του Αρχείου σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές αντιστοίχισαν τα σχολικά βιβλία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αρχειακά τεκμήρια, μετατρέποντας το οπτικοακουστικό περιεχόμενο της ΕΡΤ σε ένα δυναμικό μαθησιακό εργαλείο.

Το Αρχείο συνεργάζεται με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διοργάνωση του Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Τα σχολεία εκπέμπουν στην ΕΡΤ».